Dockhus

Idag har de flesta fått det bättre och har råd att köpa fina leksaker till sina barn. Och visst kan man tro att dagens moderna leksaker är nya påfund som inte funnits tidigare. Och visst finns det leksaker som är nya och som man knappt ens kunna drömma om förr. Som alla de moderna elektroniska leksakerna, där man inte haft tekniken tidigare.

Men, många av dagens leksaker har också sina rötter långt tillbaka i tiden. Skillnaden är att för riktigt länge sedan var det inte många som hade möjligheten att gå till en leksaksaffär och köpa leksakerna, utan man fick helt enkelt tillverka dem själv. Många, både män och kvinnor, tillbringade långa kvällstimmar med att tillverka gunghästar, dockor och andar leksaker till sina barn och barnbarn. Ja ibland blev det till och med ett dockhus till den lilla dockan.

Dockhus, eller dockskåp, är en av de leksaker som man vet har en mycket lång historia. Man vet att det tillverkades dockhus redan för 400 år sedan, även om de små husen på den tiden inte var tänkta som leksaker för små flickor. På den tiden gjordes dockhusen för vuxna och de var en miniatyr av det som ansågs vara det ideala hemmet. Dockhusen var mycket påkostade och dyrbara och fanns därför i stort sett bara hos adeln.

dockhus

Några århundraden senare, närmare bestämt på 1700-talet, började man göra dockhus som mer liknade vanliga hem. Dessa påminde mer om våra moderna dockhus, och fick till och med användas av barnen för lek. Dockhusen var gjorda i trä och tillverkades alltid för hand, men efter den industriella revolutionen på 1800-talet började man massproducera dockhus. Även de massproducerade husen var gjorda av trä, och lite för dyra för den stora allmänheten. Det var först efter andra världskriget som man började tillverka dockhus som också medelklassen kunde ha råd med. På den tiden var plast ett nytt och spännande material som man använde till möblerna. Själva husen tillverkades av plåt.

Många små flickor har genom åren drömt om att få ett eget dockhus. En del av dem har fått sina önskningar uppfyllda, och dockhuset har då ofta varit en omtyckt och populär leksak under många år. Många leksaker växer man ifrån ganska snabbt. Men, i ett dockhus kan leken förändras allt eftersom den lilla ägarinnan, eller ägaren, växer och utvecklas. Och det är sannerligen inte bara små flickor som kan ha roligt med ett dockhus. Av tradition sätter vi ju ihop flickor och dockor, men det finns naturligtvis också pojkar som leker med dockor, och att leka med ett dockhus behöver heller  egentligen inte betyda att man leker med dockor. Här kan fantasin få fart och det finns massor av roliga och spännande saker som kan tilldra sig i ett dockskåp.

Idag finns det en mängd olika dockhus på marknaden. Dels har vi de mer klassiska dockhusen, som vi ofta kallar dockskåp. Dockhus avspeglar ofta vår nutid vilket gör att dagens dockhus skiljer sig en hel del från de tidiga handgjorda husen. Men leken är ändå ganska tidlös och det finns säkert barn som för mer än hundra år sedan lekte ungefär samma lekar som barn gör idag. När det gäller  de mer klassiska dockhusen hart vi en stor och känd tillverkare som heter Lundby. Just det faktum att det finns en så stor svensk tillverkare har säkert bidragit till att just Lundbys dockhus alltid varit populära i vårt land. Lundby sålde länge ett dockhus i form av ett klassiskt hem, ett dockhus som idag heter Småland. På senare år har man också tagit fram några andra, modernare modeller av hem. Men det finns naturligtvis en hel massa tillverkare av dockhus, och det finns små miniatyrhem i alla tänkbara stilar. Eftersom många dockhus idag är försedda med el för exempelvis belysning har man övergått från trä som tidigare var det vanligaste materialet i moderna dockhus till plast, som är bättre ur elsäkerhetssynpunkt.

Idag kan man, som sagt, hitta de mest skilda dockhus ute på marknaden. För den som inte alls har lust att möblera en miniatyr av ett vanligt hem, kanske en miniatyr av Pippi Långstrumps Villa Villekulla är ett roligare alternativ. Det finns också en hel mängd dockhus som är tillverkade med tanke på speciella dockor eller figurer. Barbie, till exempel, har ett antal dockhus som är tillverkade speciellt för henne och hennes vänner. Och visst kan man väl också kalla et vackert slott som är tillägnat små söta ponnies för ett dockhus, även om ”dockorna” i detta fall är fyrbenta.

I takt med att nya stora barnfilmer lanseras dyker det också upp nya dockhus i leksaksbutikerna. Och det är klart att den som sett den fantastiska filmen Frost gärna vill ha ett dockslott som är tillägnat figurerna i filmen.

Dockskåp kan man köpa i nästan alla leksaksbutiker. Men, en butik saluför oftast bara dockhus från en, eller några få, till verkare vilket får till följd att utbudet i varje butik är ganska smalt. Vill du ha möjlighet att välja ur ett både stort och brett sortiment rekommenderar vi därför att du tittar här på nätet istället. Här finner du ett jättestort utbud, och du kan hitta dockhus från i stort sett alla tillverkare som finns. Ja du kan till och med köpa dockhus som ännu inte lanserats i Sverige, eftersom du även kan köpa dockhus från webbutiker i andra länder. Här hittar du allt från robusta, enkla dockhus för de minsta barnen till riktigt avancerade och exklusiva varianter. Naturligtvis kan du köpa ett ”vanligt” klassiskt dockhus även till de små barnen, och då kanske anpassa möbler och inredning efter barnets ålder. För det finns inte bara ett stort utbud av dockhus, utan också ett i det närmaste gigantiskt utbud av tillbehör. Ibland spelar det kanske inte så stor roll hur dockhusets utsida ser ut. Huset ska ju ändå möbleras och inredas så att det blir ett högst personligt och unikt litet miniatyrhem. Möblerna och tillbehören hittar du där du köper dockhus, men också ute i både leksakshandeln och på varuhus.